Psikolojik Takıntılar  

Psikolojik Takıntılar

Psikolojik takıntılar, kişinin tekrarlayan ve zorunlu düşünceleri, imgeleri, duyguları veya davranışları vardır. Bu düşünceler, imgeler veya davranışlar genellikle kişinin rahatsız edici veya endişe verici olduğu için, kişi bunları yapmak istemez ancak yine de yapmak zorunda kalır. Bu takıntılar kişinin normal yaşamını olumsuz etkileyebilir ve özellikle kişinin sosyal, akademik veya profesyonel hayatını etkileyebilir. Örnekler arasında obsesif-kompulsif bozukluk (OCD), Tocophobia (hamilelerin doğum korku ile kontrol kaybı), fobiler, kendine zarar verme takıntıları gibi durumlar gibi durumlar yer alabilir. Psikolojik takıntılar genellikle kişisel veya profesyonel destek alarak tedavi edilir.

Psikolojik Takıntı Çeşitleri

Psikolojik takıntılar, kişinin kontrol edemeyeceği veya rasyonel olmayan düşünceleri, duyguları veya eylemleri vardır. Bu takıntılar, kişinin normal hayatını etkileyebilir veya engelleyebilir.

Psikolojik takıntıların çeşitli türleri vardır, bunlar arasında:

  • Temizlik takıntısı: Kişinin korkusu kirlilik veya bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanır ve sürekli temizlik yapması gerektiğini düşünür.
  • Kontrol takıntısı: Kişinin korkusu kaybolan kontrolü geri kazanmak için sürekli kontrol etmesi gerektiğini düşünür.
  • Sayı takıntısı: Kişinin korkusu sayılarla ilgili bir şey olacağından, sürekli sayma eylemleri yapar.
  • Temas takıntısı: Kişinin korkusu bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanır ve sürekli temas etmekten kaçınır.
  • Düşünce takıntısı: Kişinin korkusu rahatsız edici veya uygunsuz düşünceleri olmasından kaynaklanır.
  • Beden takıntısı: Kişinin korkusu vücudunda bir anormallik olduğundan, sürekli vücudunu kontrol etmeye çalışır.

Takıntıların tedavisinde genellikle konuşma terapisi ve yöntemleri önerilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisi de takıntıların azaltılmasında etkilidir.

Call Now ButtonHızlı İletişim