Psikoloji veya Ruh bilimi, davranışı ve zihni inceleyen bir bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra; daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren psikoloji bilimi, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
EMDR kelimesinin açılımı; Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemlemedir. Psikoterapist Francine Shapiro’ nun geliştirdiği, ABD’de 1987 yılında yaratılan travma alanında etkili bir tedavi yöntemidir. Psikotravmatoloji dalına bağlı bir ruhsal tedavi yöntemi olmaktadır. Bu teknik uygulamak için uzman olan kişinin, gerekli eğitimleri tamamlamış olması gereklidir.
Psikologlar ilaç yazmazlar. Tıp alanında diplomaya sahip kişiler ilaç yazabilirler. Bu neden ruh sağlığı alanında sadece Psikiyatristler ilaç yazabilirler. Psikiyatristler genellikle ilaç tedavisinin desteklenmesi açısından, psikolog eşliğinde çalışmaların yapılmasını uygun görürler.
Aile içinde yaşanılan iletişim problemleri oluşmaya başladığında aile danışmanlığı almanız önerilmektedir. Yaşanılan sorunların önceden çözümlenmesi amacıyla normal süregelen durumlarda da danışmanlık hizmeti alınabilmektedir.
İlişkilerinizde etkili iletişim kurmak istiyorsanız, özgüven ve girişkenlik konularında zorluk yaşadığınızı düşünüyorsanız, hayatınızda stres ve kaygı ile baş etmek istiyorsanız, kendinizi daha iyi tanımak istiyorsanız, çalıştığınız halde başarılı olamıyorsanız, sınavlar ve notlar ile probleminiz varsa, mesleki alanlarda kendinize bir yol çizmek istiyorsanız, her türlü karar verme güçlüğü çekiyorsanız psikolojik danışmanlık desteği almaya karar verebilirsiniz.
Danışmanlık süreci başlangıcında sizi dinler, gerekli değerlendirmeleri yapar, gizlilik ve profesyonel ilişki çerçevesinde sizinle hedefler belirleyerek bu doğrultuda sizinle çalışmaya başlar. Sizi objektif bir şekilde yargılamadan dikkatle dinler. Sizi içten bir ilgiyle dinler, sizi daha iyi tanımak için sorular sorar.
En temel sorumluluğunuz planlanan oturumlara düzenli olarak katılmanızdır. Oturuma gelmenizi engelleyecek bir durum söz konusu olduğunda, bunu, oturumdan bir gün önce ya da olabildiğince erken bir tarihte danışmanınıza bildirmeniz gerekmektedir.
MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur. Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin aynı günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir. Birey; bunu başarabilmek için çeldiricilerin aktif inhibisyonunu sağlamak zorunda bulunmakta, bu da testi çok daha zorlayıcı ve testin belirleyici niteliklerini de bir o kadar ileri düzeye getirmektedir. Bu test tanı koymak amaçlı olmayıp, gerekli bilgileri saptamak ve dayanak sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Psikiyatristler tıp eğitimi almış profesyonellerdir; depresyon, psikozlar, şizofreni gibi durumları tedavi etmek üzere ilaç yazabilirler.
Klinik Psikologlar çok çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi tekniklerini uygulamak ve danışmanlık yapmak üzere kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir. Klinik psikologların terapi yaklaşımları sıklıkla organik olmaktan ziyade psiko-sosyal-bilişsel bir doğaya sahiptir. Terapistler tedavi sürecinde yer alırlar. Bir ya da birden fazla tedavi tekniğinde kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir. Danışmanlar, uzmanlaştıkları alanlarda danışmanlık yapan profesyonellerdir. Danışmanlık endüstri, eğitim, aile, hukuk, gibi yaşamın birçok alanında gereksinim duyulan özel sorunların çözümüne yönelik olarak yapılır.
Toplumda çok yaygın olmasına karşın, psikiyatri hastalarının çoğu ya psikiyatrik tedaviden kaçınmakta ya da psikiyatri dışı bölümlere başvurmayı tercih etmektedir. Başvurulan bölümlerde de, bedensel belirtiler dile getirildiği ve ruhsal belirtilerden söz edilmediği için doğru tanı koyma olasılığı düşük olmaktadır. Bu durum ne yazık ki birçok olumsuzluklara yol açar.
Psikoloğunuzu seçerken öncelikle eğitimine ve bilgisine güvendiğiniz birini seçmeniz gerekir. Psikoloğun kullandığı yaklaşımı ve uzmanlık alanları belirleyici faktörlerdendir.
Psikolojik Danışmanlık güven, saygı ve kabule dayalı bir süreçtir, yargılama ve eleştirme içermez. Bu da bir süre sonra kişinin kendisiyle ilgili anlatmak da zorlandığı konuları paylaşmak konusunda zamanla daha rahat hissetmesine ve anlatmaya başlamasına etki eder. Anlatılanlar gizlilik ilkesi çerçevesinde danışan ve psikolog arasında kalan paylaşımlardır.
Psikolojik Danışmanlık sürecinin nihai hedefi kişinin problemleri ile başa çıkmada kendi potansiyelini fark etmesi, kendini tanıyarak kendi özelliklerinin farkında olarak yaşam içinde karşılaştığı sorunlara çözümler üretebilmesi yaşam kalitesinin artmasıdır. Bu hedefe ulaşırken danışmanlık süreci içinde zorlandığı, iyi hissettiği, şaşırdığı, sıkıntı yaşadığı, paylaşımlarından rahatsız olduğu anlarda olur. Ancak tüm bu anlar kişinin bireysel gelişimine katkıda bulunan süreçlerdir.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans ise bazen daha uzun sürebilir.
Danışmanlık sürecinde en önemli ilkelerden bir tanesi danışan gizliliğidir. Danışanın paylaştığı hiç bir bilgi danışanın rızası olmadan paylaşılamaz. Ancak hayati tehlikenin bulunduğu durumlarda gizlilik ilkesi ortadan kalkar.
Her danışanın psikolojik danışmanlık sürecine başlama sebebi birbirinden farklıdır ve dolayısıyla danışmanlık sürecinin kaç seansta sonlanacağını önceden belirlemek mümkün değildir. Danışmanlık süreci danışanların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilir.