Performans Kaygısı
Performans kaygısı, kişinin bir iş, sosyal aktivite veya eğitim alanındaki başarısı ile ilgili anormal derecede endişe duymasına neden olan bir durumdur. Performans kaygısı, kişinin işte, okulda veya sosyal hayatta performansını etkileyebilir ve kişi normal olarak yapabileceği şeyleri yapmakta zorlanmasına neden olabilir. Performans kaygısı, kişinin korkuları ve endişeleri, kişinin sosyal, profesyonel veya akademik hayatını etkileyebilir. Performans kaygısı kişinin depresyon, kaygı, uyku bozuklukları, iştahsızlık, duygusal çekilme, iletişim problemleri, hiperaktivite, konsantrasyon problemleri gibi belirtileri olabilir. Performans kaygısı genellikle kişisel veya profesyonel destek alarak tedavi edilir.
Performans Kaygısı Nedenleri
Performans kaygısı nedenleri arasında:
Öğrenme veya deneyimler: Negatif bir performans deneyimi sonrası oluşan korkular veya inançlar performans kaygısına neden olabilir.
Genetik yatkınlık: Performans kaygısı genetik olarak yatkın bir durumdur ve aile öyküsünde performans kaygısı olan kişilerde daha yüksek oranlarda görülür.
Çevresel faktörler: Stresli olaylar veya sosyal çevre faktörleri performans kaygısına neden olabilir.
Kişilik özellikleri: Kişinin mükemmeliyetçi, kontrolcü gibi kişilik özellikleri performans kaygısına neden olabilir.
Biyolojik faktörler: Beyin yapısı veya kimyası gibi biyolojik ve fizyolojik faktörler de performans kaygısına neden olabilir.
Kültürel veya Sosyal Baskılar: Kişinin yaşadığı toplumda veya kültürde performansa dair yüksek beklentiler veya baskılar performans kaygısına neden olabilir.
Performans kaygısı genellikle birkaç faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşur. Bu nedenleri belirleyebilmek için bir uzmana danışmak önemlidir.
